ЛОКАЛНА АКТИВНОСТ- ГЛОБАЛНИ ДОПРИНОС
10.06.2012

Више од 12.000 волонтера града Ниша, чланова невладиних организација, представника локалних органа власти, јавно-комуналних предузећа, образовних установа, Војске Србије, друштвено одговорних компанија, учествовало је деветог јуна у активности Велико спремање Србије. На више од 70 локација у пет градских општина Града Ниша - градским општинама Палилула, Пантелеј, Медијана, Црвени Крст, Нишка Бања, сакупљено је око 22.000 кеса разног отпада, истакла је координаторка активности Соња Поповић а уз помоћ механизације јавно-ломуналних предузећа, ЈКП „Медијана“ и ЈКП “Горица“, са дивљих депонија је уклоњено још 1.200 метара кубних отпада.

Велико спремање Ниша отпочело је у раним јутарњим сатима, а медијска екипа, ЕКОполис мреже прво је посетила Градску општину Палилула. На Булевару Душана Поповица и пропусту код Хитне помоћи, новинаре је дочекао Бобан Микић, члан Већа општине и координатор акције. Општина Палилула има богату традицију еколошког активизма, истакао је Микић. У овој општини, волонтери су чистили простор око Железничког моста (код Габровачке реке), у насељу Црвена Звезда – прилаз Ромској махали; потез од булевара Душана Поповића, улице Гаврила Принципа (од ОШ Краљ Петар први до Старог Гробља), блоковски део Мокрањчева и Вагресове зграде, Зетска; међублоковски простор у Старој железничкој колонији, Старца Вујадина, Расаднику, Синдикални станови и део Васе Чарапића (блоковски део – скупштине станара); Ивана Милутиновића ка Медошевцу (Школски брод Јадран–Поречани). Од Владе Живановића из Акционарског друштва ''Железнице Србије'', кога смо затекли са својим колегама поред пруге у улици Душана Поповића, сазнали смо да су у акцији Велико спремање Србије учествовали и запослени ове компаније. На територији града Ниша радило је 350 радника на чишћењу управних зграда, перона, станица, пруга и пружних прелаза. Запослени компаније „Филип Морис“ у Нишу промовисали су циљеве волонтерског и друштвено одговорног рада, активношћу на уклањању депоније поред Хитне помоћи. А у насељу Црвена звезда у Ромској махали, како нас је обавестио Драган Османовић, координатор за Ромска питања општине Палилула, радили су волонтери Центра за активну комуникацију али и становници овог насеља уз подршку механизације ЈКП Медијана.

По речима Душана Поповића, из организације „ЗО Планет“, тринаест организација цивилног друштва је преузело улогу координатора активности чишћења на терену. У сарадњи са образовним установама, школама и факултетима, око 8000 младих се одазвало позиву „хајде да чистимо заједно“. Осим Управа градских општина у организацији активности учествовали сау и чланови удружења грађана: Зоопланет, ЕКОполиса, Мој Бубањ, Волонтерски центар, Омладински едукативни центар, Кобре, Б.А.У.К, Екоплус, Невен, Центар за активну комуникацију, Планинарско – алпинистички клуб „Мосор“, Понос, Одред извиђача „Јосиф Панчић“, Ketna i Eneka; јавна предузећа: Медиана, Горица, Наисус, Дирекција за изградњу града Ниша, Железнице Србије; Војска Републике Србије; Студентски парламент Заштите животне средине и ПМФ, Гимназија“ Светозар Марковић“; компаније: „Philip Morris Operations“, „Yumis“, „Jugo –Impex“ више од двестотине волонтера. Драган Видојковић, координатор медијске еколошке мреже Србије- ЕКОполис и CUW кампање, овогодишњу активност волонтера у Нишу и у Србији оцењује веома успешном. Као део планетарне активности Clean up the World - Очистимо свет, која окупља преко 35.милиона волонтера широм свет и активност Велико спремање Србије се нашла на великој мапи одговорних заједница и појединаца који су показали спремност да преузму одговорност за стање животне средине данас. Под мотом-наше место, наша планета, наша одговорност, ове локалне активности волонтера, уз подршку локалних управа, потврдиле су свој глобални утицај у заједници.

На основу званичног извештаја у 169 општина широм Републике Србије, на 4.318 локација у акцији „Очистимо Србију 2012“ учествовало је 301.345 волонтера, Приоритетне локације за чишћење одредили су сами грађани, пријављивањем путем интернет мреже. Чишћене су обале река, паркови, излетишта, школска дворишта и друге јавне површине. Ово је трећа година како националну активност „Очистимо Србију“, поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, подржава Министарство животне средине и просторног планирања уз учешће локалних управа организација и установа. Учеснике акције „Великом спремању Србије 2012“ у Београду обишао је и министар Оливер Дулић, прикључивши се волонтерима, који су заједно са амбасадорком Аустралије Хеленом Штудерт и кошаркашким репрезентативцем Милошем Теодосићем уређивали простор на београдском Ушћу. Према речима амбасадорке Штудерт, ова активност је део планетарне акције која је покренута у Аустралији, и протеклих деценија у својој мисији успешно повезује волонтере широм света. У акцији Велико спремање Србије, прошле године је учествовало 289.534 регистрованих учесника који су са 5.311 локација уклонили више од 150.000 кубних метара отпада. У акцији је 5.  јуна 2010. године учествовало 208.439 грађана на 3.842 локације у Србији у 164 општине, који су уклонили  више од 100.000 кубних метара отпада из природе и насељених места. Око 130.000 врећа сепарисаног отпада послато је на рециклажу.

Фотографије можете погледати на facebook страници Екополис мреже